مینی داکیومنتری

مستند کوتاه چیست و چگونه ساخته می‌شود؟

مستندهای کوتاه راهی ایده‌آل برای به اشتراک‌گذاری یک ماجرا با بقیه دنیا است که بر خلاف مستندهای کامل و طولانی، نیاز به هزینه یا زمان زیادی ندارد.

این مستندها زمانی بین ۲ تا ۲۵ دقیقه دارند و ممکن است به عنوان فیلم کوتاه هم شناخته شوند.

مستندهای کوتاه راهی عالی برای انتقال یک پیام یا داستان در زمانی محدود هستند. فرایند راه اندازی و عملکرد شرکت‌های غیرانتفاعی یا مشاغل مختلف یکی از داستان‌های متداولی است که توسط این‌گونه مستندها نقل می‌شود.

پیش از پرداختن به ادامه‌ی مطلب، بد نیست پرسش و پاسخ صورت گرفته با Steffan Hacker، تهیه‌کننده‌ی رسانه‌ای دانشگاه Tufts، را مطالعه کنید و با نمونه کارها و ابزار مورد استفاده‌ی او آشنا شوید.

فرایند ساخت مستندهای کوتاه

روش ساخت این دسته از مستندها شباهت زیادی به مستندهای کامل و بلند دارد؛ اما تفاوت‌هایی اساسی نیز میان این دو فرایند وجود دارد که از ساخت مستند برای یک مشتری(و نه برای خود) نشأت می‌گیرد.

همانطور که پیش‌تر گفتیم، یک استفاده‌ی اصلی این مستندها، به اشتراک‌گذاری داستان مشاغل و شرکت‌ها است و بنابراین نسخه‌ی نهایی فیلم باید توسط افراد خاصی تایید شود.

مهم‌ترین نکته برای کسب رضایت مشتریان مستند، رسیدن به سطحی متقابل از انتظارات است و نباید شما و مشتری، انتظارات متفاوتی از فیلم نهایی و نتیجه‌ی آن داشته باشید.

وظیفه‌ی شما به عنوان سازنده، کمک به مشتری در تعیین مسیر دقیق مستند و نیز هدف نهایی آن است. برای مثال، در نهایت مستند در کجا و چه پلتفرمی پخش خواهد شد؟ هدف القای چه حسی به بینندگان است؟ مستند برای چه مدت پخش شده و برای مشتری عملکرد دارد؟

پس از توجه به نکات بالا، نوبت به مراحل ساخت مستند می‌رسد.

مراحل پایه‌ای ساخت یک مستند کوتاه

یک مستند کوتاه مراحلی برای ساخت را طی می‌کند، در این بخش به تک تک مراحل مورد نیاز برای ساخت یک مستند می‌پردازیم.

تعیین هدف فیلم

این مرحله را می‌توان مهم‌ترین بخش ساخت مستند دانست. تا وقتی که هدف فیلم را تعیین نکرده‌اید، از این مرحله رد نشوید. ممکن است مشتری در ابتدا تنها بگوید که «بیاید درباره‌ی شرکتمون مستند بسازیم!»؛ دقت داشته باشید که این جمله و هدف اصلا و کافی نیست و به عنوان سازنده‌ی مستند، باید به او در فکر به تمامی ویژگی‌های مورد نظر در محصول نهایی کمک کنید تا بتوانید به هدف تعیین شده برسید.

ممکن است در این مرحله با مقداری مقاومت روبرو شوید، چرا که این دسته از افراد معمولا وقت زیادی ندارند و فکر می‌کنند که درخواست یک مستند برای ساخته شدن آن کافیست. آن‌ها معمولا تمامی کارها را به عهده‌ی سازنده گذاشته و گمان می‌کنند که به جز این درخواست، وظیفه‌ی دیگری ندارند. اما شما باید این فکر را از ذهن آن‌ها پاک کنید و به مشتری توضیح دهید که چرا یک همکاری دوطرفه برای تعیین هدف فیلم، امری کاملا ضروری برای ساخت مستندی موفق است.

تحقیق

پس از درک هدف فیلم، درباره‌ی موضوع تحقیق کرده و بهترین راه برای نقل داستان را به دست بیاورید. در این مرحله باید به مسائلی نظیر افراد تحت مصاحبه، فیلم‌های آرشیوی مورد استفاده و زمان مورد نیاز برای فیلم‌برداری فکر کنید.

طرح فیلم‌نامه

برنامه‌ریزی و نوشتن فیلم‌نامه امری بسیار کاربردی و مهم است و می‌تواند در پیشرفت کار و نیز مدیریت سطح انتظارات به کمک شما بیاید. پس از پایان مرحله‌ی قبل، یک نسخه‌ی اولیه و کلی از فیلم‌نامه‌ی خود و مطالبی که احتمالا در مستند به کار خواهید برد بنویسید تا تمامی افراد دخیل در مراحل ساخت مستند، ایده‌ای کلی درباره‌ی ساخت و نتیجه‌ی مستند داشته‌باشند.

بودجه

تعیین بودجه‌ی دقیق و برنامه‌ریزی برای خرج آن یک بخش اساسی ساخت مستند است. دقت داشته‌باشید که حتما ۸ الی ۱۰ درصد بودجه‌ی خود را برای روز مبادا نگه داشته و در برنامه‌ریزی‌های خود نادیده بگیرید تا در صورت هزینه‌بر شدن هر یک از مراحل، مقداری پول برای حل مشکلات داشته‌باشید.

ساخت

حال نوبت به ساخت و فیلم‌برداری خود مستند می‌رسد و باید طبق برنامه‌ی خود به مصاحبه با افراد متفاوت و در صورت نیاز به استفاده از فیلم‌های موجود در آرشیو بپردازید.

مراحل پس از ساخت

در اینجا نوبت به بازنویسی فیلم‌نامه با توجه به مصاحبه‌های صورت‌گرفته و فیلم‌های موجود در آرشیو می‌رسد. پس از بازنویسی فیلم‌نامه، باید فیلم‌نامه‌ی جدید را به تایید مشتری و دیگر افراد صاحب نظر برسانید و سپس بر اساس آن به ادیت و تهیه‌ی مستند نهایی بپردازید. یکی از موارد بسیار مهم و کلیدی، احتمال درخواست مشتری برای فیلم‌برداری مجدد برخی از بخش‌ها و یا افزودن قسمت‌هایی متفاوت است و بنابراین بهتر است در بودجه‌ی خود برای سه بار اصلاح مستند برنامه بریزید و مقداری پول جهت این کار کنار بگذارید.

نتیجه‌ی نهایی

همانطور که گفتیم در همان ابتدا باید پلتفرم نهایی پخش مستند را با مشتری هماهنگ کنید. درصورت استفاده از یوتیوب نوبت به آپلود مستند در صفحه‌ی یوتیوب شرکت می‌رسد و یا اگر هدف پخش فیزیکی ببود، باید به تهیه و پخش DVD بپردازید.

این دفعه خیلی ساده میگم… آقا خوشحال میشیم نظر بدید xD

منبع : Desktop Documentary

5/5 - (1 امتیاز)

امیر دانشجوی پزشکی دانشگاه گیلان - در اوقات فراغت برای می‌چند مقاله می‌نویسد. امیر از سری علاقمندان به شاخه‌های متفاوت هستش. زمانی که با امیر آشنا شدیم درحال ترجمه کمیک‌هایی برای یک وب سایت ایرانی بود. خلاقیت بالایی داره، ازش شنیدیم که یک زمانی هم بازی‌سازی می‌کرده. پزشک نویسنده کمیک‌باز بازی‌ساز ... چه شود... (تحریریه می چند)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 − دو =