هر یک از ما روزانه ساعات زیادی را در ترافیک میگذرانیم. امروزه به لطف پیشرفت فنّاوری میتوان این زمانهای هدررفته را مفیدتر استفاده کرد. آیا تابهحال فکر مطالعه کتاب یا مجله در پشت چراغقرمز به سرتان زده است؟ راستش را بخواهید، مطالعه کتاب در هنگام رانندگی حتی پشت چراغقرمز کمی دلهرهآور و ترسناک به نظر میرسد. می چند به شما پیشنهاد میکند از فایلهای متنی صرفنظر کنید و از فایلهای صوتی استفاده کنید. در سالهای اخیر، فایلهای صوتی بسیار طرفدار پیداکردهاند. انواع مختلفی از فایلهای صوتی تحت عنوان پادکست، نریشن، دکلمه و غیره منتشر شده است. برای اطلاعات بیشتر در مورد پادکست میتوانید، پادکست چیست؟ را مطالعه کنید.
در این مقاله می چند، نریشن و انواع مختلف آن و اهمیت استفاده از آن را تشریح میکند. همچنین بامطالعه این مقاله با تفاوت نریشن با صداگذاری و همچنین نحوه تولید آن آشنا خواهید شد.
سرفصلهای محتوا
منظور از نریشن چیست؟
یکی از بهترین و تأثیرگذارترین تکنیکهای بازاریابی، بازاریابی شنیداری است که در آن محتوای موردنظر بهصورت یک صوت ضبط و با مخاطبان به اشتراک گذاشته میشود. یکی از بهترین روشهای بازاریابی شنیداری، نریشن هست که خوشبختانه امروزه با استقبال خوبی مواجه شده است.
منظور از نریشن همان گویندگی متن به شکلی کاربردی است تا در کمترین زمان، اطلاعات مفید را به مخاطبان خود منتقل کند. نریشن میتواند زمان موردنیاز برای مطالعه یک متن اعم از کتاب، مجله، روزنامه و … را کاهش دهد.
گوینده یا نریتور کسی است که استعداد صدا و لحن خوبی دارد و میتواند گویندگی متن و روایت صوتی آن را بهصورت مؤثری انجام دهد.
اگر نریشن بهصورت هنرمندانه و حرفهای انجام گردد، میتواند شانس خود را برای جذب مخاطب بیشتر افزایش دهد. درواقع باید سعی گردد مطالب مهم و برجسته متن با کلامی تأثیرگذار بیان شود تا ضمن آنکه از سررفتن حوصله مخاطب جلوگیری میکند، در کمترین زمان ممکن، مهمترین اطلاعات را به او منتقل نماید. بدین ترتیب نریشن موفق میشود در ناخودآگاه مخاطب تأثیر گذاشته و توجه او را جلب نماید. درنتیجه اهداف بازاریابی که همان افزایش تعداد مخاطب و درنهایت کسب درآمد بیشتر است، محقق خواهد شد.
انواع مختلف نریشن
برای تولید نریشن سه دیدگاه مختلف استفاده میشود:
دیدگاه اولشخص
در دیدگاه اولشخص، ساختار نریشن بر محور ضمیر «من» میباشد. در دیدگاه اولشخص، یکی از شخصیتهای داستان، به روایت داستان میپردازد و دیدگاه خود را بیان میکند، بنابراین مخاطب تصور میکند که این شخص رابطه نزدیکی با داستان دارد یا شخصیت اصلی داستان است یا یکی از نزدیکان قهرمان داستان. از مزایای دیدگاه اولشخص، ایجاد حس صمیمیت و توجه عمیقتر در مخاطب است.
دیدگاه دومشخص
در دیدگاه دومشخص، ساختار نریشن بر محور ضمیر «تو» است. در دیدگاه دومشخص، روایت داستان بهگونهای است که مخاطب را به بطن داستان میکشد و او حس میکند که بخشی از اتفاقات داستان است، زیرا راوی مستقیماً با مخاطب صحبت میکند.
دیدگاه سوم شخص
در دیدگاه سوم شخص، راوی داستانی را درباره شخصیتها و بر اساس ضمیر سوم شخص روایت میکند.
انتخاب دیدگاه مناسب
حال باید بدانیم که چگونه بهترین دیدگاه را برای نریشن انتخاب کنیم. واقعیت این است که تشخیص اینکه کدام دیدگاه بهتر است، کمی دشوار است. راحتترین راه این است که هرکدام از این دیدگاهها را امتحان کنید تا ببینید کدامیک بهتر و مناسبتر است. در اینجا به شما میگوییم که تنها در 4 گام بهترین دیدگاه را انتخاب کنید:
- دیدگاههای مختلف را امتحان کنید. تنها راه برای تصمیمگیری در مورد بهترین استراتژی دیدگاه برای نریشن شما این است که دیدگاههای مختلف را امتحان کنید تا دیدگاه مناسب داستان خود را بیابید. در دیدگاه اولشخص، امکان ایجاد صمیمیت فراهم شده است. دیدگاه دومشخص کمی سخت است و میتواند کمی سردرگمی ایجاد کند؛ اما روایت سوم شخص نسبت به اولشخص و دومشخص انعطافپذیری بیشتری دارد و به راوی این امکان را میدهد که بین شخصیتها جابجا شود.
- هنگامیکه دیدگاهی را انتخاب کردید، به آن پایبند باشید. برای مثال اگر داستان را از منظر قهرمان داستان روایت میکنید، در وسط داستان به ناگاه تغییر دیدگاه ندهید و از منظر شخصیت متفاوت داستان را بیان نکنید، این اختلال موجب میشود که مخاطب شما داستان را دنبال نکند.
- از محدودیتها آگاه باشید. وقتیکه نریشن خود را از منظر شخص خاصی بیان میکنید، درواقع در حال پرورش آن شخصیت در نظر مخاطب هستید و به مخاطب اجازه میدهید که آنچه را آن شخصیت درباره آن فکر میکند و احساس میکند را بداند. پس باید حواستان به محدودیتهای آن شخصیت نیز باشد. پس متن را چند مرتبه مرور کنید تا هرگونه اشتباه را درباره محدودیتهای آن شخصیت و نظرات او برطرف کنید.
- دیدگاه را عوض کن. حتماً کمی گیج شدهاید، زیرا در بالا گفتیم که پس از انتخاب یک شخصیت، ناگهان در وسط داستان شخصیت را تغییر ندهید. درواقع منظور این است که هر داستان میتواند از دیدگاههای مختلفی بیان شود، فقط هر دیدگاه را در یک قسمت جداگانه بیاورید و با آن مانند یکفصل مجزا رفتار کنید.
چرا استفاده از نریشن اهمیت دارد؟
در بالا نریشن را تعریف کردیم و گفتیم که مؤثرترین روش بازاریابی است. حال سؤال این است که استفاده از آن اهمیتی دارد؟ در سالهای گذشته نریشن توجه زیادی را به خود جلب کرده و در تولیدات رادیویی، تلویزیونی، تئاتر و فیلمسازی از آن استفاده میشود.
استفاده از نریشن در ساخت فیلمهای تبلیغاتی بسیار اهمیت دارد. در نریشن باید کیفیت کار بالایی به مخاطب ارائه شود تا در ذهن او ماندگار شود. پس نریشن باید متنی شفاف و صریح داشته باشد و از هرگونه تکلف و دشواری کلام در متن اجتناب شود. بدین ترتیب قادر خواهد بود که مخاطب را به هدف بازاریابی هدایت کرده و درنهایت مشتریان بیشتری را جذب کند.
اهمیت نریشن در آنجاست که یک گوینده با صدای جذاب بر روی مغز مخاطب تأثیر فوقالعادهای میگذارد، درنتیجه مغز اطلاعات دریافتی را سریعتر پردازش میکند. آنچه حاصل میشود توجه بیشتر مخاطبان به آن خدمت یا محصول است، یعنی دستیابی به هدف نهایی بازاریابی به روشی سادهتر و مؤثرتر!
تفاوت میان نریشن و دوبله چیست؟
در نریشن، گوینده یک تفسیر و برداشت کلی از داستان را برای مخاطب بیان میکند. معمولاً در نریشن صدا، گوینده نقشی در متن یا داستانی که تعریف میکند ندارد. در صداگذاری، صدایی خارج از صفحه که بخشی از صحنه نیست، بر روی فیلم قرار داده میشود. در هر دو مورد باید سلیقه و هدف مخاطب موردتوجه قرار گرفته و به آن احترام گذاشته شود.
محل قرارگیری میکروفون در دوبله و نریشن متفاوت است. در دوبله گفتگوی محاورهای انجام میشود درحالیکه در نریشن گوینده داستانی را که در حال وقوع است را روایت میکند؛ بنابراین در دوبله، بازیگر صدا به میکروفون نزدیک میشود تا بتواند تغییرات حسی را به مخاطب خود منتقل کند. همچنین در دوبله از نرمافزارهای ویژهای استفاده میشود تا حسی که در صدای بازیگر وجود دارد بهتر منتقل شود و گفتگو واقعیتر به نظر برسد. در صداگذاری فیلمها و انیمیشنهای سهبعدی، بر اساس محیط و استودیویی که ضبط صدا در آن انجام میشود، به بیش از یک میکروفون نیاز است تا صدا طبیعیتر جلوه نماید. اما در نریشن، گوینده هدفی را در نظر گرفته و داستان را بهگونهای روایت میکند تا هدف نهایی محقق شود.
اگر میخواهید در رابطه با دوبله بیشتر بدانید، پیشنهاد میکنم مقاله دوبله چیست؟ می چند را مطالعه کنید.
نریشن چگونه تولید میشود؟
معمولاً تولید نریشن در استودیوهای ضبط صدای حرفهای و مجهز و توسط گویندگان یا نریتورهای حرفهای انجام میشود. هماهنگی بین اعضای مختلف گروه تولید نریشن بهگونهای است که محصول خروجی صدا و تصاویر هماهنگی داشته باشد و در بالاترین کیفیت ممکن به مخاطب عرضه شود و توجه او را جلب کند. پس از ضبط صدا، باید یک کارشناس در حوزه تدوین صدا، تدوین اولیه نریشن را انجام دهد. افکتها و جلوههای صوتی و موسیقی پسزمینه، در مرحله بعد و توسط تدوین گر اصلی به آن افزوده میشود. در این مرحله روحی تازه به نریشن بخشیده میشود و جان میگیرد.
جمعبندی
اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که فرصتی برای مطالعه نسخه متنی کتاب و مجله ندارید، در این مقاله به شما نوعی از فایلهای صوتی به نام نریشن را معرفی کردیم تا بتوانید از زمانهای مرده خود استفاده مفیدتری داشته باشید. نریشن میتواند در کمترین زمان ممکن، مفیدترین و جامعترین اطلاعات را به شما بدهد.
مطالعه این مقاله به شما کمک میکند تا انواع مختلف نریشن را بشناسید و با نحوه تولید آن آشنا شوید. اگر میخواهید بدانید که استفاده از نریشن چه اهمیتی دارد، این مقاله را از دست ندهید. نریشن میتواند به کسبوکارها کمک کند تا بازاریابی موفقی داشته و به اهداف خود که همان جذب مخاطب بیشتر است نائل خواهند شد.
منابع
دیدگاهتان را بنویسید