در دهه اخیر وبلاگ نویسان نوع جدیدی از رسانه اجتماعی را عرضه کردهاند و امروزه بسیاری از اخبار دریافتی بهگونهای به این وبلاگها مرتبط میشوند. با جستجوی ساده در Google، میلیونها بلاگ را مشاهده میکنید. نویسندگان این وبلاگها علاقه زیادی به لینک کردن مطالب و تجربیات یکدیگر دارند.
درنتیجه این لینکها یک شبکه گستردهای به نام blogosphere ساخته میشود. حتماً برای شما هم پیشآمده که وقتی وارد یک وبلاگ میشوید، چندین لینک به سایر وبلاگها در مقابل چشمان شما ظاهر میشود که با دنبال کردن آنها چنان بر امواج الکترونیکی سوار میشوید که به ناگاه میبینید از موضوع و وبلاگ اصلی مدنظر خود بسیار دور شدهاید.
می چند سعی دارد در این مقاله blogosphere را بهعنوان شبکهای از وبلاگهای کم و بیش بههمپیوسته معرفی نماید.
سرفصلهای محتوا
BLOGOSPHERE چیست؟
Blogosphere یک جهان اجتماعی است که توسط کاربران آنلاین و با استفاده از سیستمعاملهای انتشار وبلاگ ایجاد شده است. سادهتر بخواهیم بیان کنیم، Blogosphere درواقع اصطلاحی عامیانه برای همه وبلاگهای موجود در شبکه جهانی اینترنت است.
اغلب Blogosphere با روزنامهنگاری مردمی مقایسه میشود، زیرا هر یک از اعضای آن میتوانند درباره موضوع موردعلاقه خود پستی را در وبلاگ منتشر کنند.
میتوان ادعا کرد که Blogosphere یک شبکه اجتماعی قدرتمند است؛ به دلیل آنکه بسیاری از وبلاگ نویسان محبوب در Blogosphere، آمار مخاطبان بالایی در حد هزاران نفر و در برخی موارد میلیونها نفر دارند.
علاوه بر آنچه گفته شد، Blogosphere بسیار گسترده و متنوع است بهگونهای که نمیتوان آن را یک واحد اجتماعی یکتا و منحصربهفرد دانست حتی اگر حجم زیادی از زیرگروههای اجتماعی در Blogosphere موجود باشند.
امروزه با سرویسهای پیامرسان مبنی بر پست، مانند توییتر را باوجودآنکه پستهای کوتاهتری دارند، بخشی از Blogosphere میدانند.
تاریخچه Blogosphere و روند تکامل آن
نخستین بار در 10 سپتامبر 1999، برد ال گراهام Blogosphere را بهعنوان یک شوخی مطرح کرد. سپس در سال 2002 میلادی، ویلیام کوئیک مجدداً این اصطلاح را مطرح کرد که پس از آن بهسرعت تبلیغشده و موردتوجه قرار گرفت. این اصطلاح مشابه کلمه قدیمیتر Logosphere (کلمه یونانی logos به معنی واژه و sphere به معنی جهان) به معنی جهان واژهها، است.
اگرچه در ابتدا blogosphere از روی مزاح و شوخی مطرح شد، اما برنامههایی همچون BBC، CNN؛ رادیو Day To Day و غیره، بارها و بارها از این واژه در بحث پیرامون انظار عمومی استفاده کردند.
در سالهای اخیر، تعدادی از رسانههای اجتماعی از واژه Blogosphere بهعنوان معیاری برای سنجش انظار عمومی استفاده کردند. تا جایی که این واژه در کارهای آکادمیک و غیر آکادمیک بهعنوان شاهدی بر افزایش یا کاهش مقاومت در برابر جهانیسازی، خستگی و ناامیدی رأیدهندگان و بسیاری از پدیدههای دیگر پذیرفته شد.
اما روند تکامل Blogosphere چگونه ادامه یافت؟ در سال 1999، آزمایشگاههای Pyra وبلاگ نویسی را با استفاده از سادهسازی فرآیند ایجاد و نگهداری فضاهای شخصی وب برای توده مردم فراهم کردند. پیش از ایجاد “Blogger” توسط Pyra تعداد وبلاگها کمتر از 100 مورد بود که پیشبینی میشد مقدمهای در پیدایش Blogosphere باشد.
درواقع، Blogger بهگونهای تولد Blogosphere بود. در سال 2005، نظرسنجی گالوپ نشان داد که یکسوم از کاربران اینترنت گهگاه به وبلاگها مراجعه و مطالب آن را مطالعه میکنند. نتایج مطالعه دیگری که در ماه می سال 2006 انجام شد، حاکی از آن بود که بیش از چهلودو میلیون وبلاگ نویس در Blogosphere مشارکت دارند. در ابتدای سال 2003 کمتر از یکمیلیون وبلاگ موجود بودند، اما آمارها نشان میدهد که تعداد وبلاگها تا سال 2006، هر شش ماه دو برابر شده است.
این روند ادامه یافت تا جایی که بررسیها در سال 2011، بیش از 158 میلیون وبلاگ شناختهشده را نشان میداد که بیش از 1 میلیون پست جدید در هر روز توسط blogosphere تولید میشد.
درآمدزایی
در یک مطالعه در سال 2010، کسب درآمد 36 درصد از وبلاگ نویسان را از طریق وبلاگ شخصیشان گزارش میدهد که بخش زیادی از این درآمد از طریق آگهیهای تبلیغاتی حاصل شده است. پیش از آن نیز، در سال 2009، 28 درصد از وبلاگ نویسان، وبلاگ خود را بهعنوان منبع درآمد خود معرفی کرده بودند که متوسط درآمد آنها از تبلیغات در حدود 42.548 دلار گزارش شده است.
البته کسب درآمد وبلاگ نویسان تنها از طریق تبلیغات نیست بلکه آنها میتوانند با ارسال محتوا و مطالب در ازای دریافت پول درآمدزایی کنند. به عنوان مثال، استروم در مطالعه ای در سال 2010، استنتاج کرد که Blogosphere به یک کانال مهم و حیاتی برای صنعت فشن در سوئد مبدل شده است.
Blogosphere به چه موضوعاتی می پردازد؟
شبکه blogosphere از چندین زیرگروه از وبلاگها با موضوعات و ژانرهای مختلف تشکیل شده است. هر گروه از این وبلاگها ژانر خاص و منحصربهفردی دارد که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد:
وبلاگهای خبری
امروزه گروه وبلاگهای خبری محبوبیت زیادی یافتهاند و رقابت شدیدی با مجلات خبری و روزنامههای چاپی سنتی ایجاد کردهاند. مثالی در مورد این گروه از Blogosphere، Huffington Post است که بهعنوان یکی از مهمترین منابع اخبار مردم جهان شناخته شده است و عنوان قدرتمندترین وبلاگ جهان را در سال به خود اختصاص داده است.
وبلاگهای سیاسی
وبلاگهای سیاسی معمولاً وابسته به یک رسانه اجتماعی یا شرکت خبری بزرگ هستند، مانند The Caucas که به New York Times وابسته است. مثالهای دیگر از این گروه از Blogosphere عبارتاند از؛ CNN Politicial Ticker و The Corner.
وبلاگهای شایعهسازی
در گروه دیگری از زیرگروه Blogosphere، وبلاگهای شایعهساز توسعه یافتهاند. با نگاهی به تاریخچه این وبلاگها، به نام پرز هیلتون مواجه میشویم که یک وبلاگ نویس مشهور در زمینه شایعهسازی و رسانههای سرگرمی است. محبوبیت وبسایت بحثبرانگیز پرز هیلتون در سال 2005 بهطور چشمگیری افزایش یافت و همین امر موجب محبوبیت وبلاگهای شایعات مشابه مانند TMZ.com شد.
وبلاگهای مربوط به غذا
وبلاگهای غذایی، فرصتی را برای علاقهمندان به آشپزی فراهم آورده است تا از آشنایی و یادگیری دستورالعملها و تکنیکهای غذایی سایر افراد فعال در این حوزه بهرهمند شوند. از مثالهای این گروه از شبکه blogosphere، وبلاگهای 101 Cookbooks، Smitten Kitchen و Simply Recipes هستند که بهعنوان یک کتاب آشپزی آنلاین محسوب میشوند. اغلب این وبلاگها به نقد رستورانها، بررسی محصولات و راهنمای گامبهگام دستور پخت غذاها میپردازند.
وبلاگهای مد و فشن
با توسعه شبکه blogosphere، وبلاگهای مد سهم بیشتری را از زیرگروه سبک زندگی به خود اختصاص دادهاند. وبلاگهای خبری مد مانند Racked، The Cut و Fashinista و همچنین وبلاگهای مد در حوزه سبک خیابانی محبوبیت زیادی یافتهاند. این گروه میتوانند از طریق تبلیغات، فروش عکسهای خود و حتی ارائه خدمات بهعنوان عکاس، طراح مد و سبک کسب درآمد کنند.
وبلاگهای سلامتی
در این زیرگروه از شبکه Blogosphere، موضوعات بهداشتی، رویدادها و مطالب مرتبط با صنعت بهداشت و جامعه تحت پوشش قرار میگیرند. این وبلاگها نگرانیهای مربوط بهسلامتی از قبیل تغذیه و رژیم غذایی، تناسباندام، کنترل وزن، بیماریها، توصیههای اجتماعی مؤثر بر سلامتی، تجزیهوتحلیل در حوزه افزایش سلامت جامعه، تجارت کالاهای بهداشتی و تحقیقات مربوط به این حوزه مدنظر قرار میگیرد.
وبلاگهای علمی
در وبلاگهای علمی به موضوعات مختلف علمی و آماری پرداخته میشود. برخی از این وبلاگها، توسط محققیان و کارشناسان برجسته نگاشته میشود. مهمترین مزیت این وبلاگها، دسترسی رایگان به مطالب علمی مفید و کاربردی است.
وبلاگهای تاریخی و قومشناسی
در این زیرگروه از Blogosphere موضوعات بسیار متنوعی در رابطه با قومشناسی و تاریخچه خانوادگی شامل نرمافزارها و فنّاوریهای مربوط به آنها بیان شده است.
وبلاگهای فلسفی
وبلاگهای فلسفی در حوزه فلسفه تحلیلی و فلسفه اقلیمی بخشی پرمخاطب از شبکه blogosphere را تشکیل میدهند که موضوعات متافیزیک، اخلاق و فلسفه زبان را پوشش میدهند.
جمعبندی
امروزه نسل جدیدی از رسانه اجتماعی توسط وبلاگ نویسان ایجاد شده است. در همین راستا، blogosphere شبکه تقریباً بههمپیوسته از وبلاگهای مختلف ایجاد شده است که دارای زیرگروههای مختلف با ژانرهای متفاوت است. همچنین، blogosphere فرصتی را برای کسب درآمد نویسندگان وبلاگ ایجاد کرده است. در این مقاله به تاریخچه و فرصتهای درآمدزایی blogosphere پرداخته شده است و ژانرهای مختلف زیرگروههای آن معرفی شده است.
منابع: TechTarget | Blogosphere.Biz | Techopedia
دیدگاهتان را بنویسید